Világhíres pesti flippermúzem

Létezik egy olyan múzeum Budapesten, amit a külföldiek a Tripadvisor szerint a város egyik legjobb látványosságának tartanak, és, ahol nem unalmas vázák és kancsók állnak óriás vitrinekben, hanem különböző korú, méretű és hangú flippereket lehet megnézni és persze kipróbálni.

A Flippermúzeum óriási előkészületek után 2014. április 10-én nyitott meg, nem kevesebb, mint 115 flipperrel és 23 egyéb játékkal. Már maguk a számok is elképesztőek, hiszen ezzel Pálfi Balázs, a múzeum megálmodója európai rekordot állított fel. Az egész világról érkeznek ide rajongók, hogy egy napra elveszhessenek a játékok labirintusában és végigpróbálják kedvenceiket.

Játék! Játék! Játék!

Nem gondoltam volna, hogy a flipper képes magával ragadni, de, amikor először tekeregtem a múzeum folyosóin, fülig érő vigyorral bámultam ezt a rengeteg, a világ számtalan sarkából származó csodamasinát. Szerencsére sosem késő elkezdeni, és láss csodát a flipperek világa egy szempillantás alatt beszippantott. Ahogy Balázs mesél, úgy érzem vele is valami hasonló történhetett. "Ötévesen, egy családi vakáción próbáltam ki először. A szálló bárjában két gép állt, egy videójáték és egy flipper. A videójáték előtt kígyózott a sor, a flippernél pedig valamiért kevesebben várakoztak. Ráadásul, talán a hangja miatt a flipper jobban is vonzott, így hát azt próbáltam ki.” Balázs később akármerre ment a szüleivel, ha flippert látott, rögtön élt a lehetőséggel, és kipróbálta. „Pár évvel később felfedeztük a flipperek mekkáját, a Vidámparkot, ahol abban az időben 30-40 gép volt. Ezután minden évben minimum egyszer ott töltöttünk egy napot.” Balázs az évek múlásával még jobban megszerette a játékot. „A flipperben az a jó, hogy egyedül és társaságban is tudja élvezni az ember. Emlékszem, a főiskolai ingázásokra, amíg a vonatra vártam, mindig játszottam párat, és a várakozás máris nem volt olyan unalmas. Felnőttként pedig kialakultak a máig is tartó flipperbarátságok, mert ahogy elkezdtem gyűjteni a gépeket, egyre több hozzám hasonló fanatikussal sodort össze az élet.

Fotó: Flippermúzeum

Hogyan lesz ötből 115?

Flippert gyűjteni valószínűleg bonyolultabb, mint szalvétát, de ha az ember keres, akkor könnyen rátalálhat álmai gépére vagy Balázs esetében, gépeire. „Korábban nem tudtam, hogy a flipper is ugyanolyan termék, mint bármi más, hogy meg lehet venni, és haza lehet vinni, így, amikor rátaláltam az elsőre egy aukciós portálon, nagyon megörültem. Ekkor vásároltam meg életem legelső flipperét, ami azóta is megvan. Később örültem volna még egy-két darabnak. Egy nap találtam egy nagyon jó vételt, egy 50 darabos csomagot. Úgy terveztem, ha megveszem, akkor a nagyját eladom, 4-5 darab pedig megmarad nekem, és kész, ott megállok.” Végül szerencsére nem így lett, Balázs megtartotta a vásárolt gépek nagy részét, megtalálta a megfelelő helyet, és idővel összegyűlt a múzeumban fellelhető, csaknem 140 játékgép. „Azért is döntöttem végül így, mert szerintem, a flippernek az a legjobb, ha minél több ember láthatja és játszhat vele.” Balázsnak ez a vágya a múzeum megnyitásával teljesült, ráadásul ma már nem egy olyan turista akad, aki kifejezetten a múzeum miatt repüli át a fél világot, és látogatja meg Budapestet.

Időutazás

A játék titka több, mint pár ide-oda pattogó golyó és egy szépen megrajzolt háttér. A flipperek az adott kor lenyomatai, időgépei, ahogy Balázs fogalmaz. „Ezért is voltak olyan népszerűek a 60-as, 70-es évek Kelet-Európájában, hiszen egyértelműen az amerikai álmot és a nyugati élet szépségét mutatták be.” Az igazán régi darabok hűen tükrözik a kor popkultúráját, hiszen többnyire lóversenyzést, szép pin up nőket vagy menő autócsodákat ábrázolnak. Nem nehéz elképzelnünk a fiatal jampikat, ahogy egy balatoni játékteremben isszák a bambit, a rádióból a rock and roll dübörög, mellette pedig csörömpöl az igazi amerikai masinéria, a flipper. Ez a hangulat köszön vissza a múzeumban is, annak ellenére, hogy bambit már nem árulnak, és a 70-es évek is elmúltak rég, de valami mégis képes visszaidézni ezt a kort, és ez nem más, mint a flipper. A múzeum barátságos légköréhez természetesen hozzátartozik a mindig mosolygós Balázs, aki bár visszahúzódó személyiségnek tartja magát, kedvenc időtöltéséről bármikor szívesen mesél. „A 90-es években a flipper inkább kocsmasportnak számított, mára azonban kikerült régi helyéről, ezzel sokkal nagyobb presztízst kapott. Annak ellenére, hogy korábban a kocsmákhoz kapcsolódott, mégsem kötődik hozzá semmilyen káros szenvedély. Talán emiatt is egyre több szülő hozza le hozzánk a gyerekeit, rendeznek zsúrokat, vagy csak szimplán játszanak egy jót.

Fotó: Flippermúzeum

Európa legnagyobb folyamatosan működő , interaktív flipperkiállítása!

Kapcsolat

Szívesen dolgoznál velem?

Írj nekem, ha úgy gondolod, hogy a segítségedre lehetek, és találjuk ki együtt, milyen legyen a vállalkozásodhoz legjobban passzoló webszöveg, blog, vagy Facebook-oldal!

Kedves Marcsi!

vagyok, és azért kereslek, hogy a segítségedet kérjem a/az:   terén.

Várom mihamarabbi válaszodat a email címen, vagy a 06/    telefonszámon.

Szép napot!